GRAPHITE

Benzi Desenate // BD // Comics // Illustratii // Illustration

SUPER-GREUCEANU

17 Martie 2005
de Dora MIRCEA-RADU
Adrian_clujeanul
Click pentru a mari
“Dacă în Europa se fac BD-uri după Mizerabilii de Victor Hugo, volume trase în piele, în SUA sunt la modă , cu super-eroi, care, după 11 septembrie 2001, au devenit oamenii obiÅŸnuiÅ£i, ÅŸi nu Superman sau Batman”, spune
Adrian Barbu
Foto: Vakarcs Lorand

Traduce din ÅŸi în câteva limbi, predă franceza la Universitatea “BabeÅŸ-Bolyai”, face terapie prin jonglerie, cântă muzică irlandeză, dar de prezentat se prezintă simplu: Adrian Barbu, desenator.

Adrian realizează de ani buni benzi desenate (BD, cum li se mai spune, prescurtat), iar în câteva luni va tipări şi un album, în care super-eroul va fi nimeni altul decât Greuceanu, personajul din basm.
Click pentru a mari
Câteva dintre lucrările lui Adrian Barbu au fost publicate în Statele Unite, românul fiind şi premiat de breasla realizatorilor de benzi desenate de peste Ocean

Exces de importuri

De unde pornirea pentru a-i promova pe eroii mioritici? “Sunt prea multe importuri ÅŸi cred că ar avea succes personajele noastre; sper că îi vor pe Batman, Superman sau Spiderman”, zâmbeÅŸte Adrian.

“Românismul” nu poate fi forÅ£at, însă, să se muleze pe ÅŸablonul occidental. “Un Super-Ionescu ar fi falimentar”, adaugă desenatorul.

Cu Greuceanu sau Harap Alb în format BD, crede Adrian, succesul nu s-ar lăsa aşteptat pentru simplul fapt că sunt în programa şcolară, iar copiii ar putea să citească, astfel, poveştile ilustrate.

Nu numai naraÅ£iunile relativ simple sunt “în grafic” pentru Adrian. “Voi face benzi ÅŸi cu CireÅŸarii, peste o vreme”, promite el.

Greuceanu va fi tipărit în această vară, într-un album de 40 de pagini, iar Adrian se află deja la jumătatea proiectului (nb: proiectul se afla si acum tot in stare de…proiect – AB).

Arte, secţia BD

Adrian va tipări albumul la propria editură, pentru că nu are de ales. “La noi, benzile desenate nu sunt o industrie, ca afară, pentru că se presupune, eronat, că nu ar avea public. Editorii spun că sunt ceva “, detaliază desenatorul.

Chiar ÅŸi albumele româneÅŸti apărute sporadic nu folosesc o “reÅ£etă” dintre cele mai bune. “Autorii îşi pun pe hârtie propriile nostalgii, nu ce se cere”, e de părere clujeanul.

În plus, în România nu se fac cursuri pentru formarea BD-iştilor, în timp ce în străinătate aproape că nu există universitate de arte fără o asemenea specializare.

Omul-enciclopedie

Care sunt ingredientele de bază ale unui bun realizator de benzi desenate, în opinia lui Adrian? El trebuie să fie, evident, un bun desenator ÅŸi un bun scenarist, trebuie să aibă cunoÅŸtinÅ£e de arhitectură, să ÅŸtie anatomie. Åži asta nu e tot: pentru ca mimica, fizionomia personajelor să fie expresivă, desenatorul nu trebuie să fie străin de actorie; ÅŸi, dat fiind că BD este un soi de film descompus în imagini, e necesar ca autorul să fie un bun tehnician de imagine. “Trebuie să desenezi din unghiuri, planuri diferite, în funcÅ£ie de ce stări vrei să comunici”, spune desenatorul, care menÅ£ionează că lista calităţilor necesare unui profesionist e mult mai lungă.

Dar poate că-Å£i dai ÅŸi singur seama de asta: e de-ajuns să priveÅŸti o bandă desenată atent, atent de tot, ca să vezi că ea adăposteÅŸte o lume, iar omul care a creat-o, la fel…
Adrian_clujeanul2
Click pentru a mari

BD “ÅŸtiinÅ£ifice”, la Cluj

Săptămâna trecută, Moniri M’Bar (foto), un profesionist francez într-ale benzilor desenate, a venit la Cluj să îi înveÅ£e pe tineri tainele acestui meÅŸteÅŸug. La atelierul lui Moniri au participat aproape 100 de liceeni ÅŸi elevi de gimnaziu, care au creat BD-uri pornind de la teme “ÅŸtiinÅ£ifice”: savanÅ£i care strigă “Evrika” sau oameni care înghit magneÅ£i. “ÃŽn FranÅ£a se poate trăi din BD, e o adevărată industrie”, a mărturisit Moniri.

Puţini profesionişti

PuÅ£ini români sunt desenatori BD profesioniÅŸti ÅŸi despre nici unul nu se poate spune că a ajuns să facă din asta o meserie în România. Poate cel mai cunoscut dintre ei, care s-a realizat profesional abia după ce a ajuns în SUA, este Sandu Florea, el participând, în anii ‘90, la crearea unor personaje precum Batman sau Spiderman.

Sursa: Stampile unghii

Leave a Reply